Ecoadvise Blog

Ecoadvise Blog

Natur og miljø i Grønland

Denne blog er i februar 2008 oprettet for at bringe nyheder og links om natur og miljø i Grønland.

Endelig, og ikke mindst, er bloggen åben for diskussion og kommentarer om disse emner.

Læs andre nyheder og baggrundsinfo om fangst og fredning af havpattedyr og fugle i Grønland her (på engelsk).

Indlæg vil blive slettet/redigeret, såfrem de ikke opfylder krav til saglighed, indhold og almen interesse.

Grønlandshvaler eller ej?

Hvalfangst i GrønlandOprettet af Thor Hjarsen tir, februar 12, 2008 13:59

Søndag den 17. februar bringer Politiken en artikel om Grønlands bestræbelser på at få en hvalfangstkvote på de sjældne Grønlandshvaler.

Den grønlandske hvalfangst har i dag intet med oprindelig hvalfangst at gøre. Metoderne er riffelfangst, hvor hvaler på op til 12 meters længde forfølges fra joller og skydes indtil de forbløder og drukner, eller man anvender harpunkanoner i lighed med hvalfangsten i Norge og Japan.

Harpunkanonerne kendte man ikke til i Grønland før Danmark sendte skibet M/S Sonja op kort før 2. verdenskrig. M/S Sonja og efterfølgeren M/S Sonja II sejlede i flere år op og ned langs Grønlands kyster, skød hvaler og slæbte dem ind til kysten. Her var der tale om ren kødforsyning. I dag er Grønland velforsynet med fødevarer.

Grønlands påståede behov for hvalkød på flere hundrede tons årligt, stammer fra beregninger fra starten af 1990'erne. I dag er der sket meget og importen af fx svinekød og hundefoder er langt højere end den gang. Måske ikke ønskværdigt, men en realitet. De grønlandske forbrugere vælger at op mod 90% af det kød de spiser, er importeret.

Mere bemærkelsesværdigt er det, at fangsten nærmest er halveret fra 1995 til 2003 jf RUC-forskeren Rasmus Ole Rasmussen. Antallet af erhvervsfangere er desuden faldet fra mere end 6.000 til blot ca. 2.500 mand. Heraf betragtes kun de ca. 1.000 som aktive fangere af fangerorganisationen, KNAPK.

Fangstens betydning i det moderne Grønland er efterhånden minimal.

Tallene nævnt ovenfor stammer fra en analyse, der blev gennemført for hjemmestyret i 2005. Den viste også, at hver eneste grønlænder fra spæd til olding hver dag på papiret skal spise sig igennem 270 gram fisk, fugl og hvalkød. Dertil kommer ca. 220 gram importeret kyllinge, svine- og oksekød - hver dag! (læs mere her).

Der er altså ca. 1/2 kilo kød og fisk til rådighed pr. grønlænder pr. dag. Alligevel kæmper Grønland og Danmark for større hvalkvoter i IWC.

Hvalkød og -spæk er i dagens Grønland et dyrt luksusprodukt, som nærmest kun spises til fester og kaffemik. Med priser på 100-130 kr/kg for hvalkød er det de færreste almindelige grønlandske forbrugere, der har råd.

Hvalfangst løser ikke Grønlands mange problemer.

Thor Hjarsen

  • Kommentarer(5)//blog.ecoadvise.dk/#post1