Ecoadvise Blog

Ecoadvise Blog

Natur og miljø i Grønland

Denne blog er i februar 2008 oprettet for at bringe nyheder og links om natur og miljø i Grønland.

Endelig, og ikke mindst, er bloggen åben for diskussion og kommentarer om disse emner.

Læs andre nyheder og baggrundsinfo om fangst og fredning af havpattedyr og fugle i Grønland her (på engelsk).

Indlæg vil blive slettet/redigeret, såfrem de ikke opfylder krav til saglighed, indhold og almen interesse.

Fangernes fremtid

Hvalfangst i GrønlandOprettet af Thor Hjarsen ons, februar 20, 2008 22:08

Lige nu pågår der et fangerseminar i Nuuk.

Emnerne er ifølge presserapporterne mange, men frem for alt handler det tilsyneladende om at fastholde fangerne i deres såkaldte erhverv.

Landsstyrets mand, Finn Karlsen, formastede sig til at antyde, at 700 fangere kunne bruges i minerne.

I Grønland er et af problemerne bl.a. arbejdsmarkedets manglende flexibilitet. Men det er en en situation, som fastholdes af politikerne, ved bl.a. at yde støtte til at folk kan gå på jagt, når vejret tillader det.

Finn Karlsens udtalelse medførte skarpe protester fra fangerne (se her).

Forholdene er naturligvis ikke meget forkellige fra Danmark, hvor landmændene indkasserer 11 mia. skattekroner kr årligt for overhovedet at gå på arbejde.

Som Danmark trænger Grønland også til nogle strukturændringer indenfor "natur-erhvervene". I Danmark er problemet hovedsageligt miljømæssige (fx svinegyllen), men i Grønland betyder støtten, at op mod 2.500 store, stærke mænd ikke behøver at finde sig et af de mange ledige jobs. Bl.a derfor er det stadig nødvendigt at importere arbejdskraft udefra.

Når minedriften kommer igang, skal der besættes hundredevis af stillinger. Det bliver med den nuværende erhvervsstruktur, naturligvis også med udenlandsk arbejdskraft.

Visionerne i Grønland går stadig på øget økonomisk støtte til fangerne, en illusorisk fangerskole og drømme om større kvoter på ikke eksisterende dyrebestande. I stedet bør opgøret tages. Fangerseminaret kunne også være brugt til at indse at de gode tider er ved at rinde ud. Man kunnehave brugt tiden på at finde den mindst smertefulde måde at omstille sig til de nye tider.

Hjemmestyrets ledende embedsmænd og grønlandske politikere taler i stedet fangerne og ICC efter munden. Og man fastholder derfor fangerne i en situation med svigtende fangst (pga overfangst og klimaændringer), dårlig økonomi (i gennemsnit 50.000 kr/år) og social armod (det er i bygderne de sociale problemer for alvor huserer).

Det er tid til at tage et opgør og skære i antallet af fangere - ligesom det skete i den europæiske fiskeriflåde for mange år siden.

At tale om, at fangerne er de eneste rigtige kulturbærere, der er tilbage i Grønland, er kun et udtryk for en arrogance, der cementere billedet af fangerne som kustoder i et frilandsmuseum. Og det kan hverken fangerne eller vi være tjent med.

(Læs også Sermitsiaqs leder her).

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.